'100 miljoen Volkswagens door hackers te stelen'

'100 miljoen Volkswagens door hackers te stelen'

11-08-2016 15:02 Laatste update: 27-04-2018 04:01

Hackers kunnen 100 miljoen auto's van het Volkswagenconcern openen met een gekopieerde draadloze sleutel, stellen wetenschappers.

We hebben er bijna allemaal één: een draadloze sleutel waarmee we op afstand onze auto kunnen openen. Op het moment dat je klikt, wordt er een radiosignaal verzonden. Dat signaal kan worden opgevangen en uitgelezen om achter de code te komen waarmee jouw auto kan worden opengemaakt, ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Birmingham. Daarvoor ontwikkelden ze eigen software en hardware om het signaal op te vangen en te kraken.

Dezelfde onderzoekers hadden vorig jaar al laten zien hoe je de startonderbreker van een auto kunt hacken. Hackers kunnen nu dus een auto openen én starten.

Alleen nieuwste modellen veilig

Het gaat om zo'n 100 miljoen auto's van het hele Volkswagenconcern, gebouwd sinds 1995. Alleen de nieuwste modellen hebben veilige software. De kwetsbaarheid geldt voor alle merken die onder het Volkswagen-concern vallen, dus ook Seat, Skoda en Audi. Maar ook andere merken zijn wellicht kwetsbaar.

Toch hoeven bezitters van oudere auto's zich geen zorgen te maken, zegt ethisch hacker Wouter Slotboom tegen RTL Z. "Er is interesse vanuit de georganiseerde criminaliteit in dit soort hacks, dus die zullen hier zeker induiken. Als zij de techniek kunnen achterhalen, zullen zij die zeker toe gaan passen. Maar goed, hackers zijn altijd op zoek naar dit soort dingen, dus ik denk niet dat mensen meer risico lopen nu dit bekend is geworden. Wellicht wordt deze methode zelfs al gebruikt."

Bij Volkswagen zijn ze op de hoogte van de hack, maar er wordt voorlopig geen actie ondernomen. 

Eerder op Bright over het hacken van auto's:

Auto's te hacken door veelgebruikte dongle in dashboard
 
Fiat Chrysler roept 1,4 miljoen auto's terug wegens hack-risico  
 
Deze 'sleutel voor alle auto's' kost maar 30 euro